Існує безліч легенд про історію
походження морозива. Найдавніші згадки
про морозиво з’явилися за часи імператора Нерона, який наказав, щоб йому
приносили гірський лід і змішували з фруктовими домішками, і за часи китайського імператора Танга, в якого був
свій метод приготування сумішей з льоду і молока. Скоріше за всього, морозиво
привезли до Європи саме з Китаю.
За легендою, Марко Поло привіз зі
Сходу рецепт ласощів, для охолоджування якого використовували не лише сніг, але
і селітру. І з тих пір блюдо, схоже на шербет, було присутнє в меню
аристократів. Саме тоді морозиво стало найдорожчим продуктом: кухарі зберігали
рецепт у суворому секреті, а для необізнаних це було справжнє диво.
А слов’яни заморожене молоко їли
під час спеки ще у давнину. У сибірських селах і до цього дня хазяйки
зберігають молоко, заморозивши його у блюдечках і склавши лід стопкою.
Після того, як заморожений десерт
потрапив до Америки, він дуже сподобався і відомим американцям. Джордж
Вашингтон і Томас Джефферсон подавали його своїм гостям. У 1774 році
лондонський постачальник продуктів харчування Філіп Лензі вперше рекламував в
Нью-йоркській газеті продаж різних солодощів, включаючи морозиво. В Америці
перша кав’ярня морозива відкрилася у 1776 році.
|